IMAP fiók archiválása

IMAP vagy POP3?

Az Internet Message Access Protocol (IMAP) és a Post Office Protocol version 3 (POP3) két alkalmazás szintű protokoll, mely lehetővé teszik az emailek szerverről kliens gépre való letöltését.

POP3 tulajdonságai:

 • Ezt használva az email kliens letölti a szerverről a leveleket
 • levelek kezelése a számítógépén történik
 • Beállítható, hogy mi történjen a szerveren a levelek letöltése után (azonnal törlődjön, megadott nap -pl. 2 hét- után törlődjön, vagy ne törlődjön). Így ha több kliens gépen állítjuk be a levelezést (pl. számítógépre és mobiltelefonra is), az előző pont fogja meghatározni, hogy ha letöltjük az egyik gépre a leveleket, akkor a másik gépen is letölthető lesz-e még.
 • Ha két kliensen van beállítva a levelezés és az egyik kliensen elolvastuk a leveleket, a másik kliens gépen ettől még azok olvasatlanok maradnak
 • Ha letöltöttük és letöröltük a leveleket a szerverről, akkor nem foglal helyet a tárhelyünkön
 • Ha letöltöttük és letöröltük a leveleket a szerverről, nincs rá biztonsági mentés

IMAP tulajdonságai:

 • Ezt használva az email kliens csak a levelek fejlécét tölti le számítógépünkre (vannak levelező kliensek, ahol ez állítható, így akár igény esetén az egész levél törzs letöltését is be lehet állítani).
 • Kis sávszélesség esetén fontos: Az új levelek letöltése sokkal gyorsabb, viszont azok egyenként történő megnyitása lassabb, mert internet kapcsolatot igényel
 • levelek kezelése közvetlenül a szerveren történik
 • A levelek csak a kukából való törlés után törlődnek a szerverről
 • Ha több kliens gépen állítjuk be a levelezést (pl. számítógépre és mobiltelefonra is), a szinkronizáció miatt ugyan azt látjuk mindkét gépen – azaz ha egy levelet a kukába helyeztünk a számítógépen, akkor a telefonon is a kukában fogjuk megtalálni.
 • Ha két kliensen van beállítva a levelezés és az egyik kliensen elolvastuk a leveleket, a szinkronizáció miatt a másik kliensen is elolvasottnak fogjuk látni
 • A levelek letöltést követően is a szerveren maradnak, ezért folyamatosan helyet foglal tárhelyünkön
 • A levelek letöltést követően is a szerveren maradnak, ezért működik rá a biztonsági mentés

Szóval… Egyáltalán miért archiváljunk !?

Kétféleképpen érthetjük az archiválás szót ebben az esetben:

 1. meglévő leveleinket egy külső tárterületen biztonsági mentésként tároljuk. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az adataink alkalmanként többet érnek, mint a számítógépünk.

  (Ha valaki a szerveren tárolás mellett szereti offline is biztonságban tudni fontos leveleit, annak néha nem árt egy biztonsági mentést készíteni róluk. Akár a Gmail fiókunk teljes tartalmát, akár az Outlook vagy a Thunderbird levelezőkben tárolt gyűjteményünket szeretnénk biztonságban tudni, megfelelő segédprogram nélkül a biztonsági mentések készítése sokszor kész rémálom. Bátran ajánljuk ezt a freeware alkalmazást: Mailstore Home )

 2. A postafiókunk méretét és az információs zajt tudatosan csökkentve a régi, feltételezhetően különleges alkalmakkor szükséges levelek áthelyezése egy lokális (jellemzően asztali számítógépre vagy notebookra) postafiókba.

Mi itt és most az archiválást a az IMAP protokollt használó rendszerek esetében vizsgáljuk, azaz a második pont értelmezésében a szerveren tárolt nagymennyiségű adatot szeretnénk csökkenteni. Ennek az egyik praktikus oka, hogy a postafiókunk tárhely korláttal (kvóta) rendelkezik, amikor ez megtelik, nem tudunk fogadni további leveleket. Ez bizonyos beállítások mellett nemcsak a mi postafiókunkat, de az egész domain levelezését is érintheti.

A másik probléma, hogy a levelezésünk az online fiók bármilyen sérülése vagy szerverhiba esetén sérül, akár teljesen el is veszíthetjük.

Hogyan archiváljunk ?

Az MS Office (és a Thunderbird) esetében remek lehetőségeink vannak az archiválás automatizálására. Azaz beállíthatjuk, hogy milyen régi, milyen tartalmat töröljön.

Ennek a használatát az MS-Office-hoz a következő oldalon találhatja: Support.Office.com

További kérdéseivel keressen minket bátran !